Jos tarkastellaan asiaa lämmöntuoton tai paloturvallisuuden kannalta, niin kannattaa.
TS Takkasydän noin kymmenkertaistaa avotakan hyötysuhteen noin seitsemästä prosentista yli seitsemäänkymmeneen (lähde: www.motiva.fi). Aika harva tuote tai palvelu pystyy samaan. Hyötysuhteen parantuminen on hyvä pitää mielessä, kun tarkastellaan kustannuksia. Tai kääntäen: Milloin sait viimeksi tuotetta tai palvelua 90% enemmän mistä maksoit?
Ja se turvallisuus.
Tuli on lasin takana eikä kipinät lentele. Voidaan hyödyntää nk roskapuuta, joka meillä Suomessa on monesti kuusta ja mäntyä. Ja nehän räiskää ja kipinöi. TS Takkasydämen käyttö on rauhoittavaa eikä mitään jatkuvaa varuilla oloa ja kyttäämistä.
Kauaskantoista turvallisuutta on myös pienhiukkaspäästöjen väheneminen, ja omat keuhkommehan ne ovat lähimpänä. Palamisprosessi takkasydämessä on tehokasta. Tuhka ei jää vapaasti ihmisten hengitettäväksi niinkuin avotakoissa usein on asianlaita.
Oletetaan, kun se vanha taakka eli avotakka nyt siinä on, että laitetaan se kuntoon.
Kun avotakka on muuten kunnossa ei yleisesti takkasydämen asennukseen tarvita rakennuslupaa. Nuohooja on ystäväsi ja tietää takkasi kunnon ja mahdollisuudet.
Takkasydän asennetaan takan suuaukkoon.
Mutta kun hyvää tehdään, niin tehdään kunnolla. Ohjataan palokaasut välihormiputkella hormiin, mutta estetään huonelämmön karkaaminen hormiin. Kun välihormiputki tiivistetään hormiin, estyy lämpimän ilman livahtaminen harakoille. Nykyaikaiset takkasydämet ovat kiertoilmaperiaatteella toimivia eli lämmittävät ilmaa ympärillään. Ja ilmahan kiertää ihan itsekseen. Lämpöä alkaa virrata huoneeseen nopeasti.
Avotakka on yleensä tiiltä. Ja takkasydämet ovat metallia, parhaat niistä valurautaa. Niinkuin TS Takkasydänkin, 92 kiloa valurautaa. Tiilen eikä raudankaan muokattavuus ei ole aivan helppoa. Joskus takkasydän ei vaan avotakkaan fyysisesti mahdu.
Silloinkaan ei aivan heti kannata työrukkasia myydä. Usein takan suuaukkoa voi leventää, joskus suuaukon korkeuttakin voi lisätä. Eikä ne aina ole edes kivimiehen hommia mutta maltti on valttia piikkauslaitteen käytössäkin.
Käytössä takkasydän on siisti ratkaisu.
Päivittäisessäkin käytössä TS Takkasydämen tuhka-astian tyhjennys kerran viikossa riittää, ja kaiken aikaa tuhkat ovat turvassa lasin takana tai tuhka-astiassa. Varsinkin kosteilla puilla lämmitettäessä ja kitupolttoa käytettäessä lasi tummuu, mutta se on helposti puhdistettavissa vedellä ja tuhkalla.
Entäs kustannukset?
Takkasydän maksaa 500-2500 euroa. TS Takkasydän 640 euroa. Melkoinen hintahaitari niissä onkin. Ja monesti tulee päälle vielä ”eikä-siinä-vielä-kaikki” ja se kaikki on yleensä kukkarosta pois. Lisäksi tulee joskus asennuksen hinta. Sen jälkeen kun ”edulliset” langot ja langon kaimat on käyty läpi. Ei takkasydämen asennus kuitenkaan avaruustekniikan opintoja vaadi. Jos kuitenkin ammatti-apua käytät, voi työn kustannusta käyttää kotitalousvähennystä haettaessa.
Kuinka nopeasti takkasydän hankkii hintansa?
Joskus aika nopeastikin. Takkasydän ei ole vain sana mökin myynti-ilmoituksessa. Se osoittaa että mökin lämmitystekniikkaan ja turvallisuuteen on panostettu.
Vanhoihin avotakkoihin sopivien takkasydämien tehot ovat yleisesti 5-14kW. TS Takkasydämen teho on 9,8kW Se on melkoinen määrä säästynyttä sähköä tai öljyä.
Kuulostaako takkasydämen asennus hyvältä idealta? Hyvä ratkaisu ilmakiertoinen takkasydän onkin.
ความคิดเห็น