top of page
polttopuita

Vanhan avotakan tuunaus

Oli syksy vuonna 2013. Vanha punatiilinen avotakka päätettiin päivittää lämmön tuhlarista lämmön tuottajaksi takkasydämellä. Eli komea oli tavoite, mutta kun puuta kului eikä lämpöä syntynyt, niin jotain oli tehtävä.
Vaihtoehtona, häviävän pienen ajan kävi mielessä uuden takan rakentaminen, mutta kustannukset olisivat olleet noin 8-kertaiset, joten se vaihtoehto oli helppo unohtaa. Nykyisyys ei ole tuonut uusia vaihtoehtoja, vain vahvistaa tehtyä päätöstä.

Vanhha avotakka ennen takkasydämen asennusta
Modernisoitu avotakka

Pätevän näköinen takkasydän löytyi Puolasta, pieni mutta tehokas takkasydänmalli. Ensiksi vanha avotakka puhdistettiin, ja mitattiin takan suuaukon koko. TS Takkasydän on rungoltaan markkinoiden matalimpia, mutta silti sitä kiertävästä valurautaisesta kehyksestä jouduttiin leikkaamaan  yläreunasta 10mm pois. Avotakan suuaukkoa jouduttiin hieman leventämään, mutta se onnistui vuokratulla piikkauskoneella näppärästi. Nipsastiin vähän tiilen kulmista pois. Samalla tehtiin takan kylkeen läpivienti lämminilma-venttiilille. Takkasydän pitää yhdistää hormiin ja siihen löytyi taivutettava hormiputki. Määräysten mukaista T600 taivuteltavaa hormiputkea muokattiin yläpäästä suorakaiteen muotoon ja työnnettiin se hormiin noin 15cm:n matkalta ja tiivistettiin väli palovillalla. Palovillaan laitettiin vähän kuuman kestävää kittiä, kattilakittiä, jotta tiivistys jämähti kiinni. TS Takkasydän nostettiin tasaiselle avotakan pohjalle välihormiputken alle ja putki kiinnitettiin sydämeen pannalla ja kitillä. Lämminilmaventtiilin aukosta oli apua myös välihormiputkea hormiin tiivistettäessä.

Takkasydämen sivuille jäävät välit peitettiin laatoilla, jotka liimattiin kitillä osittain tyhjän päälle. Jos olisi ollut tarve, olisi myös takkasydämen yläpuolelle jäävä rako laatoitettu. Laattojen liimaus oli siis pelkästään ulkonäöllinen juttu. TS takkasydän on kiertoilma-periaatteella toimiva eikä sellaista koskaan tiivistetä avotakkaan vaan sen ympärille on jäätävä ilmankiertotilaa. Lopuksi koko takka slammattiin vaaleaksi hieman sävytetyllä antiikkilaastilla.

Lämminilmaventtiilillä voidaan säätää se, tuleeko lämpö heti huoneilmaan vai jätetääkö lämpöä takan kuorta lämmittämään. Yleisesti normaalitulilla lämminilmaventtilistä huoneeseen tulevan ilman lämpö on 70-90 astetta ja lämmöntuotto alkaa heti kun tulet sytytetään.

Nyt tuo TS Takkasydän on tuottanut lämpöä 10 vuotta ja samalla estänyt muulla tavoin tuotetun lämmön karkaamista hormin kautta. Tässä kohteessa lämmöntuoton ja -tasaisuuden jakavat sekä takkasydän että C&H ilmalämpöpumppu ja vanhat lämpöpatterit ovat päässeet eläkkeelle päivystyshommiin.

Tarvittiin: TS takkasydän, taivutettava hormiputkea T600 halk 180mm 0,8m, kattilakitti 1200 astetta, palovillaa, metallinen lämminilmaventtiili 150x350mm, laattaa, antiikkilaastia, naapuriapua.

Nyt valikoimassamme on hormiputken lisäksi myös valurautainen liekinohjain ja säädettävä lämminilmaventtiili.

Puolalainen takkasydäntoimittaja tarvitsi Suomeen maahantuojaa ja kun tuote osoittautui heti hyväksi ja markkinointi on hallussa, oli siihen helppo suostua. Nyt TS Takkasydäntä on myyty Suomen joka kolkkaan satoja jo kymmenen vuoden ajan. Oma takkasydän on edelleen jatkuvassa käytössä ja täysin virheetön.

bottom of page