Onpa tosihölmö kysymys, suorastaan hölömö !
Pitäisikö sen edes hankkia? Mikä on arvo turvallisuuden, siisteyden, luonnon puhtauden, asunnon arvon nousun?
Mutta tutkaillaan ihan kurillaan. Silläkin uhalla että heti lähtee kysymysten alta matto ja kysyjän syylingit siinä mukana.
Mökki on Kuusamossa.
Neliöitä kuusikymmentä kolmessa huoneessa. Lämmin hirsimökki, mutta ei termospullossa asuvan rakennustarkastajan mielestä, jotta voisi ympärivuoden asuttavaksi mainita. Asukkaita on kaksi. Etelästä tulleita, eli eivät varmaankaan tulleet lämmittelemään Kuusamoon. Käyttöaste vuodessa on noin 80%. Tunnelma mökissä on lämmin, mutta sitähän tässä ei kysytty.
Mökissä on suora sähkölämmitys.
Tosi suora onkin, - myös talvella sähkö siirtyy vikkelästi, yhtä vikkelästi kuin kesälläkin. Luulisi, että on vähän jähmeämpää sekin talvisaikaan. Sähköpatterit on, mutta ne ovat varalla. Käytännössä tuskin koskaan lämmityshommissa.
Lämmityksestä huolehtii C&H (cooperhunter.fi) ilmalämpöpumppu ja vanhaan avotakkaan asennettu TS Takkasydän (www.takkasydan.fi). Ilmalämpöpumppu hoitaa takka-toiminnollaan lämmön jakelun ylhäältä alas ja makuuhuoneisiin.
Vesi lämpiää lämminvesivaraajassa. Keittiössä on nykyaikaiset kodinkoneet. Valaistus ledeillä, pihavalaistus näyttävä. Tietotekniikkaa ja työvälineitä lataillaan.
Sähkönkulutus mökissä
on vuonna 2021 arviolta 4840 kWh (kaksi vuoden viimeistä päivää on arvioitu, ettei tarvitsisi tätä juttua tarvitsisi kirjoitella hampaat kalisten). Tilastokeskus (www.stats.fi) tietää, että sähkön kulutuksesta 68% kuluu lämmitykseen. Se tarkoittaisi tässä kohteessa 3300 kWh.
Meitä kaikkia tarkkaileva Motiva (www.motiva.fi) puolestaan kertoo, että tämän kokoisissa asunnoissa keskimääräinen sähkönkulutus on noin 9000 kWh. Kuusamo kohteena ei antane alennusmahdollisuuksia tässäkään. Ja siitä sähkön osuus olisi palttiarallaa 6000 kWh.
Polttopuun energia
Pinokuutio koivuklapeja vastaa sähköä 1000 kW (www.bioenergianeuvoja.fi). Mökissä pääasiallinen polttopuu on mäntyä. Joskus kuusiklapikin pääsee takkasydämeen iloa pitämään ja räiskimään. Koivua ei edes perättäisinä juhlapyhinä. Männyn hyötysuhde koivuun on osimoilleen 20 prosenttia huonompi.
Loppujahkailuja
Vaikka draaman kaarta noudattaen yrittäisi lopetella tätä blogia yhtä löysästi kuin mitä se alkoikin, voi tehdä johtopäätöksiä, että jostain sitä lämpöenergiaa on syntynyt. Eli nyt olisi se paikka reknata; - laskea yhteen ja vähentää. Ja saada se alleviivattava tulos. Hieman helpottaa, kun muistaa, että TS Takkasydämen teho on 9,8kW. Ja valurauta kestää. Ties kuinka kauan, - ainakaan kahdeksan vuoden aktiivisen käytön jälkiä ei takkasydämessämme näy.
Mutta kun keväällä näkyy aurinko rakoliiterin läpi, on TS Takkasydän haukannut hintaansa. Kuinka suuren palan, se riippuu takan käytön määrästä. Ja niistä monista muista asioista, jotka vahvistavat tämän blogin viihteellisyyttä enemmän kuin tieteellistä arvoa.
Kommentare